Ute eller inne – alltid ljus i sinne!
Kommunikation är svåra grejer...
När arbetsdagen flyter på som allra bäst inträffar ibland det trista att fritiden knappt räcker till att umgås med vänner, än mindre ta hand om tvätten, disken eller den egna bloggen för den delen. Jag jobbar med kommunikation och för det mesta blir jobbresultaten lyckade, men kommunikation är något vi "sysslar" med hela tiden. Med varierande resultat. Det kan handla om brist på information, brus eller brist på tid. När jag är inne i min jobbubbla blir det ofta det senare. Tiden räcker helt enjkelt inte till, knappt tid till att meddela att tiden inte räcker till. Den här veckan har jag dock blivit inbjuden att blogga hos min vän, designern Lena Grön. Nyfiken? Eller gillar du bara att ha bra koll? Just det, bloggen heter Artefakt!
Det finns inga dåliga lampor...
… det finns bara dåliga sätt att använda dem på. Fundera på hur olika sorters ljus påverkar dig. Tänk också på vad du behöver belysningen till. Vilket behov ska belysningen uppfylla? Nu kan du ge dig ut på jakt efter en lampa som passar just dig. Tänd lampan i affären. Hur känns ljuset? Uppfyller lampans funktion dina behov? Blir det bättre med olika ljuskällor? Ditt val lägger grunden till hur du lyckas med ljussättningen av ditt hem.
Bra ljus är inte lika med starkt ljus. Bra ljus är bländfritt, har rätt ljusfärg och kan varieras efter dina behov. Vad som är bra ljus är ändå högst olika – det beror ju på person, situation och behov! Som jag har skrivit tidigare behöver vi med åren mer ljus för att se bättre utan att trötta ut våra ögon.
Med ett gott ljus ser du allt du behöver se, samtidigt som ljuset ger liv och djup åt rummet, vilket skapar en trivsam miljö att vistas i. Den ljussättning du väljer – och hur den placeras – är lika viktig som alla annan inredning när det gäller trivsel.
Bra ljus hänger på temperaturen!
Med bättre ljusförhållanden kan du förvandla ett rum som tidigare gjort dig trött och olustig till en plats som andas liv och värme!
Ljusets färgton, hur ljuset ser ut i förhållande till vitt, kan beskrivas som ljusets färgtemperatur. Det märkliga är kanske att ju högre färgtemperatur, desto kallare blir ljusets effekt. Vilken färgtemperatur ett ljus har bestäms av våglängdsmönster. Det kanske låter som grekiska, men om du bryter ljuset från en vanlig glödlampa (du har väl några kvar?) genom ett prisma kommer färgerna inte att bli lika jämnt balanserade som om du hade använt ett vitt ljus, det blir snarare gult eller rött.
Färgtemperatur anges ofta i måttenheten Kelvin. Glödlampsljus motsvarar ungefär 2 700 grader Kelvin, stearinljuset runt 1 900 och solljuset mitt på dagen tronar med ungefär 5 500 grader Kelvin.
Bilder: AÖ
Fortsättning följer…
Allt är upplyst
Färg, form, design och inredning kan vara hur intressant som helst. Men utan ljus är det, för de flesta av oss, ganska meningslöst. Hur vi uppfattar föremål och rumslighet är till stor del helt beroende av ljus. Hur kommer det sig då att belysning oftast hamnar sist på listan när vi möblerar våra hem?
I hemmet samarbetar det naturliga ljuset med det artificiella. När vi inreder våra hem vill vi att det ska vara välkomnande, praktiskt och funktionellt. Varför är ljussättningen så ofta underskattad? Belysning är mer än en glödlampa, och det är bara din fantasi som sätter gränserna för vad du kan åstadkomma! Med tanke på allt ljuset har att erbjuda är det dags att se på det hela med nytt ljus!
Det naturliga ljuset är en av de grundläggande förutsättningarna för liv. Vi njuter av dagsljusets variationer, när det förändras under dagen, med vädret och med årstiderna. Vi ser variationer i skuggor och färgnyanser. Ibland kan ljuset vara besvärande intensivt, ibland är det dämpat och tyngande. Vi försöker ta med oss det naturliga ljuset med oss in i våra hem, detta är för många utgångspunkten för det konstgjorda ljus vi möblerar med.
En juste ljussättning kan vara dramatisk, spännade och få mig att tända till ordentligt. Men ofta blir jag bara trött. Varför är så många hem (och kontor) fortfarande så sparsamt möblerade med ljus? En plafond med en 60 wattslampa i taket och en liten ostadig lampa på fönsterbrädan, ett otäckt starkt lysrör i köket och en globlampa på toaletten. Oftast är det allt. Det räcker så, verkar folk tänka. Ofta beror det på att folk är sorgligt oupplysta när det gäller ljussättning.
I ett ljus samverkar det naturliga ljuset med det konstgjorda. Tillsammans bildar de olika ”ljuskällorna” en helhet, från morgon till kväll. Det är hög tid att ställa dig själv några frågor. Hur faller det naturliga ljuset in i rummet? Hur samverkar din belysning med detta? Ta dig tid och betrakta helheten!
Bilder: AÖ
Fortsättning på den här "belysningsskolan" följer….