Premiärbak: danskt rågbröd

I helgen provade jag att baka danskt rågbröd. Jag brukar baka en del bröd, men det går i vågor. Ibland får min gamla Electrolux Assistent vila lite väl länge i bänkskåpet. Men den här helgen åkte den fram och inspirerad av Sara Wennerström och hennes utmärkta blogg Sara Bakar satte jag igång detta lilla "projekt". Jag tackar Sara för lånet av receptet på "Dansken".

Receptet kommer ursprungligen från Johan Sörbergs bok Riddarbageriets bröd, men där står det att brödet ska innehålla spiskummin (!) något som Sara skriver att hon alltid undrat över. Självklart ska det vara vanlig kummin - konstigt att det ständigt skrivs/tas fel på spiskummin (ingrediens till currykryddan och annat kryddstarkt) och brödkryddan kummin. De är ju inte ens släkt! Kan bero på att Johan Sörberg hämtat receptet utomlands? Undrar hur det står till med faktagranskningen av kokböcker? Nåväl, jag ska inte negga i onödan, brödet blev ju gott - och jag använde pumpafrön (brukar använda det i vanlig matlagning, på sallader osv). Jag använde helt ekologiska ingredienser, sånär som på jästen...

Danskt rågbröd, recept från bloggen Sara Bakar
Jag tycker att jag lyckades riktigt bra och brödet smakar fantastiskt för ett förstlingsverk.
Ekologiskt ost från Almnäs Bruk på Danskt rågbröd, recept från bloggen Sara Bakar.

Pålägget är en smakrik ekologisk ost från Almnäs Bruk som heter Thom (tror jag); ett "lyckligt misstag" döpt efter gårdens VD Thomas Berglund. Almnäs bruk ligger utanför Hjo, men jag träffade Thomas på Ekostore förra veckan. Blev väldigt sugen på ett besök till Hjo, plötsligt.

Bilder: AÖ

Veckans Aletips - Hop Ottin' IPA

Ja, nu låter det ju kanske som om jag skulle ha tipsat om smaskiga och törstsläckande ale på regelbunden basis – och det har jag faktiskt inte. Inte här på min blogg i alla fall. Men annars talar jag mig ofta varm för en ale istället för något skräp från Spendrups.
Idag köpte jag på måfå bland annat en hiskeligt ful flaska med texten "Hop Ottin' IPA" från Anderson Valley Brewing Company, Boonville Mendocino County California. Eftersom jag fastnat i ale-träsket och då gärna med beteckningen IPA (India Pale Ale) så var jag bara tvungen att ta den med mig hem och positivt överraskad av den blommiga aprikosmarmeladiga lyxiga doften och smaken som rundas av med en skönt knäckig efterbeska. Inte alls kladdig, utan lagom syrlig. Jag drack den helt rumstempererad och den smakade kalas. Lite svalare och den blir en av sommarens lyxigare törstsläckare. Klart i min smak– och ganska prisvärd. En till tack!
Du som läser detta kanske undra rom jag inte är lite väl fin i kanten/pretto? Ja, tyck det då, men jag är nyfiken på allt, inte minst smaker. En vanlig öl kan vara jättegod, i rätt sammanhang, men den är just vanlig och ger inte så mycket mer (men det kanske sällskapet väger upp). Samma sak gäller vin. Men när det gäller whisky så klarar jag faktiskt inte av många av de blended-sortera som finns där ute. De är skarpa och smakar påfallande ofta dålig konjak. Och jag har lite svårt för konjak. Då är en rökig single malt helt enkelt mycket godare :) Mer om det en annan gång!
Ho Ottin' IPA from Anderson Valley Brewing Company
"Hop Ottin' bites like an angry rattlesnake looking for a fight", mja men fanken vad god den var!

PS. Jag är väldigt glad för Systembolagets sortiment i allmänhet, det finns inte många vinbutiker utomlands som klår gamla Apoteket Gröna Lyktan i sortiment och kunnande, sedan kan alla ni som förespråkar fri sprit och bredare trottoarer säga vad ni vill. Det blir inte bättre än så här. Och det säger jag inte som före detta anställd (det var ju faktiskt tjugo år sedan).
Bild: AÖ

Magasinsgatan växer

När våren skjuter fart är lördagarna oerhört viktiga för mig. Idag vaknade jag toktidigt, åt en ordentlig långfrukost och plockade ut cykeln som övervintrat synnerligen väl. En sväng till Pusterviksbiljetter för att möjligen få tag i en av de sista biljetterna till Band of Horses spelning på Trädgår'n i Göteborg, nästa vecka. Yes! Jag lyckades. Sedan trampade jag iväg mot Magasinsgatan med ett stort leende på läpparna. Älskar Magasinsgatan!


Idag var det marknad och extra livat i solen. En mumsig pepparrotsströmming på Strömmingsluckan och sedan såg jag något väldigt trevligt längst in på parkeringen, med dress Magasinsgatan 17a: da Matteo har öppnat bageri, café, butik och vilken dag som helst även rosteri. Droppkaffe is the shit! Mer om detta och panetterian snart!
marknad
Hittade jag något på marknaden? Ja, tre sköna Dunderdon-slipsar för en hundring! Tvärs över parkering på Pop hittade jag en blå-vitrutig skjorta för 200 glada.  Sedan var det u fotomässan. Men det är ju en helt annat historia.
Bilder: AÖ

RSS 2.0