Var var du när Muren föll?

berlinmurens fall 1989

 

Det har nu gått 20 år sedan Berlinmuren föll. 20 år! Sällan har väl uttrycket ”time flies” varit mer på sin plats. Jag har svårt att fatta att det är så längesedan. Men faktiskt svårare att minnas själva händelsen.

 

Jag minns det inte som igår

Den 9 november 1989 var jag och min dåvarande käresta i USA. Vi hade rest runt landet med tåg och till slut hamnat i Los Angeles. Där bodde vi i en rockstjärnas lägenhet medan hon befann sig i Europa på promotionturné.

 

Ganska obekymrat övertrasserade vi krediten på våra VISA-kort, misshandlade kropparna med snabbmat och hällde i oss smaklös öl och svinbilligt rosévin. Vi hängde på stranden, cruisade i vår trashiga Plymouth Duster från 1971 och konsumerade. Utan en endaste tanke på att östtyskarna inte levde så fett. Än mindre hade vi någon aning om de historiska händelser som var i antågande. Inte vad jag minns, i alla fall. Jag minns det mesta av den här tiden väldigt väl. Jag vet att jag var i USA och att jag vid det här laget hade gått upp tio kilo, men minns inte något kring när eller hur vi bör ha nåtts av denna världsomvälvande nyhet. Skumt. Allt fett kan ju inte lagrats i hjärnan? Normalt sett har amerikaner och amerikansk media en ganska vag uppfattning om det som sker utanför landets gränser. Men detta bör ju rimligtvis ha varit en sensationell och synnerligen välkommen nyhet i det USA vi alla känner.

 

Nu uppmärksammar världen att det är 20 år sedan Berlinmuren föll och jag fascineras av bilderna från den där dagen. Bilder jag minns från en händelse jag så väl känner till men inte riktigt kommer ihåg.

 

Var var du när Muren föll?

 

Foto: Sven-Erik Sjöberg/DN.se


RSS 2.0