Cyklister har motvind i Göteborg


 

Det sägs att Göteborg satsar på cyklisterna, men jag märker inte av det. Det finns sedan ett antal år ett fåtal längre cykelvägar i stadens utkanter, men inne i stadskärnan är cykelburna trafikanter minsta sagt styvmoderligt behandlade. Det finns visserligen en kommunal luft-station utplacerad på Vasagatan och en webbplats som bland annat informerar om sådant som kan vara bra att veta för dig som cyklar i Göteborg, men kom igen, det räcker knappast för att säga att det satsas på cyklisterna i Göteborg. De befintliga cykelbanorna är i många stycken undermåliga och ofullständiga.

 

Som inbiten cyklist har jag en god överblick över cykelns position i staden och den är inte särskilt framskjuten. Det är däremot bilens och fotgängarens position.

 

Det finns många sätt att främja cyklismen, till att börja med måste de befintliga cykelbanorna och cykelvägarnas ytskikt ses över. Sedan måste Göteborg satsa på fler genomtänkta och obrutna cykelvägar, en tydlig placering av cyklisterna i stadstrafiken och generösa cykelparkeringar vid kollektiva knutpunkter. Gratiscyklar, gröna vågen och digitala cykelkartor är tre andra satsningar som verkligen skulle ge detta miljövänliga och ur folkhälsosynpunkt fantastiska transportsätt ordentlig medvind. Det finns många fler lysande exempel att hämta från den mer cykelvänliga Öresundsregionen. Inför trängselavgifter i Göteborg och låt en stor del gå till cykelfrämjande åtgärder.

 

Höj kommunalskatten en pytteliten bit och vi får bättre förutsättningar för att ta oss fram utan bilen: låt hälften av höjningen gå till ”gratis kollektivtrafik” för alla, den andra hälften till en säkrare och mer attraktiv cykelmiljö.

 

Cyklismen är en folkhälso- och miljöfråga som måste lyftas upp på politikernas agendor nu – vi har inte råd att låta bli!

 

Bild: Transportstyrelsen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0