Byggnaderna Berättar

 

 

– Byggnader är som böcker. Tar vi oss bara tid, har de fascinerande historier att berätta, säger Carina Sundqvist, bebyggelseantikvarie som driver Inspirationsbyrån.

 

En inspirerande tur runt det fula (?) Göteborg

Sextiotalets rivningsvåg gav oss Miljonprogram och Brutalism. Grävskoporna skövlade ibland hela stadsdelar, vissa förslummade områden ersattes av enorma spelrum för marknadskrafterna. Dagens Nordstan, Mammons tempel i Göteborg, är ett av flera typexempel som restes i betong, glas och metall på sextio- och sjuttiotalet. Innan dess hade Nordstaden, som blomstrade på 1800-talet, blivit en förslummad stadsdel. När hamnkanalerna grävdes igen på 1930-talet och förvandlades till de idag mer bekanta Hamngatorna, försvann mycket av den gamla livsföringen. Torghandel, fiskebåtar, häst och vagn flyttades till andra platser och Nordstadens karaktär och historia började skrivas om.


Bilarnas intåg folkets uttåg

Nordstans 2700 parkeringsplatser vittnar om bilismens betydelse. Snabba beslut framför långsamhetens lov. De nya byggnaderna restes på ett kick med tekniker och material vars egenskaper ofta beskrevs som effektiva, underhållsfria, prisbilliga … och estetiskt tilltalande. Här går naturligtvis meningarna isär, men oavsett vad vi anser vara estetiskt tilltalande arkitektur, har även dessa byggnader en fascinerande och intressant historia att berätta.

Denna kväll guidar och berättar Carina Sundqvist om Nordstaden och Östra Nordstaden från förr till nu. Om immigranternas sista måltid längs Sillgatan (nuvarande Postgatan), om den moderna arkitekturens flirtar med dess föregångare… Den nya tidens, rekordårens, material skulle ofta likna något annat, mer exklusivt. Nordstan, som stod klart 1972, tål helt klart att studeras lite mer ingående. Om du tar en noga titt på Åhlénshusets fasad är det inte skiffer utan (maskinellt?) bearbetade aluminiumplåtar. Ovanpå köpcentret öppnar sig en helt ny, och för de flesta okänd, värld med kontor och fler möjligheter till studier i arkitekturhistoria.

 

 

Låt Inspirationsbyrån guida dig runt Göteborg

För den nyfikne berättar byggnaderna en hel del om arkitekturens olika epoker, men också människornas och samhällets historia. Du har den alldeles intill dig så höj blicken och turista i din egen stad. Jag tycker att du också ska ta möjligheten, genom en av Inspirationsbyråns guidningar.

Bilder: AÖ


Kommentarer
Postat av: Carina Sundqvist

Tack för fint inlägg. Vilken bra sammanfattning. Kul att du var med!! :-)

2009-09-25 @ 11:57:48
URL: http://inspirationsbyran.blogspot.com/
Postat av: Lena Grön.

Najs!

2009-09-25 @ 13:09:18
URL: http://artefakt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0