Glasa in Konstmuseets valv!– Göteborgs konstmuseum har potential som inte utnyttjas

 

Göteborgs konstmuseum är en fantastisk plats med utmärkta samlingar och inspirerande fina utställningar. Men jag har i flera år stört mig på en sak – tomrummet ovanför entrén till museet. Sedan 1996 har apfulla och störiga Avenyfestare pissat eller knullat där på vägen hem, varefter det tragiskt nog fungerat som tillfälligt nattviste åt uteliggare. Detta är alltså en del av Göteborg som vi utan vidare visar up för våra besökare? Hur trevligt är det? Det är skräpigt, trist och luktar illa. Men vem bryr sig egentligen? Förutom jag själv verkar få göra det. Knappast de ansvariga i alla fall. De jag nämnt min idé för är positiva, de jag tillskrivit har inte svarat. Har dessa helt enkelt inte förstått potentialen? De kanske tycker att det räcker med att platsen används till ett pampigt bildspel innan jul? Så måste det vara, för vem vid sina sinnens fulla bruk skulle inte nappa på en så lysande idé som att ”använda” platsen till något positivt och inkomstbringande – året om?

 


Läget, läget, läget!

Göteborgs konstmuseum ligger längst up på Kungsportsavenyen och har ett fantastiskt läge som faktiskt kastas bort som det är nu. Visst är det en och annan turist som hittar upp hit och fotograferar vyn över vår paradgata, men ingen dröjer sig kvar särskilt länge. Det är ett dött utrymme och luktar ju dessutom illa.

 


Jag har ett förslag: glasa in valvet och gör om det till café/bistro!

Jag är väl medveten om att det redan finns ett café inne i konstmuseet, men det är mörkt, trist och anonymt. Jag är också medveten om restaurang Fonds existens, men det är lite dyrt och någon utsikt kan de inte stoltsera med. Alltså: skryt med utsikten och ta betalt! Skapa en flexibel och avslappnat exklusiv miljö på första parkett! Glasa in valven med en lösning som gör att det går att öppna upp under den varmare årstiden. Låt caféet/bistron flyta ut över trapporna och platsen nedanför. En fantastisk piazza med liv och glädje under sommartid. Jag är medveten om att det krävs vissa tekniska åtgärder för att min idé ska kunna bli verklighet, men det är en god investering för Göteborgs bästa.

 

 

Än så länge är detta min idé och mina åsikter, en vision om något som jag tror skulle göra Konstmuseet och Götaplatsen gott. Det saknas något idag och ytan innanför och framför de gamla valven – den gamla entrén(!) – är helt död, unken och pinsam.

 

 

Detta är ett upprop till dig, politiker, kommuntjänsteman, museianställd, arkitekt, krögare, visionär, alla ni göteborgare! Det är dags att visa Göteborgs konstmuseums fulla potential!

 

Foton: AÖ


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0