Det finns inga dåliga lampor...

lampan… det finns bara dåliga sätt att använda dem på. Fundera på hur olika sorters ljus påverkar dig. Tänk också på vad du behöver belysningen till. Vilket behov ska belysningen uppfylla? Nu kan du ge dig ut på jakt efter en lampa som passar just dig. Tänd lampan i affären. Hur känns ljuset? Uppfyller lampans funktion dina behov? Blir det bättre med olika ljuskällor? Ditt val lägger grunden till hur du lyckas med ljussättningen av ditt hem.

 

Bra ljus är inte lika med starkt ljus. Bra ljus är bländfritt, har rätt ljusfärg och kan varieras efter dina behov. Vad som är bra ljus är ändå högst olika – det beror ju på person, situation och behov! Som jag har skrivit tidigare behöver vi med åren mer ljus för att se bättre utan att trötta ut våra ögon.

 

halo

 

Med ett gott ljus ser du allt du behöver se, samtidigt som ljuset ger liv och djup åt rummet, vilket skapar en trivsam miljö att vistas i. Den ljussättning du väljer – och hur den placeras – är lika viktig som alla annan inredning när det gäller trivsel.

 

Bra ljus hänger på temperaturen!

Med bättre ljusförhållanden kan du förvandla ett rum som tidigare gjort dig trött och olustig till en plats som andas liv och värme!

 

Ljusets färgton, hur ljuset ser ut i förhållande till vitt, kan beskrivas som ljusets färgtemperatur. Det märkliga är kanske att ju högre färgtemperatur, desto kallare blir ljusets effekt. Vilken färgtemperatur ett ljus har bestäms av våglängdsmönster. Det kanske låter som grekiska, men om du bryter ljuset från en vanlig glödlampa (du har väl några kvar?) genom ett prisma kommer färgerna inte att bli lika jämnt balanserade som om du hade använt ett vitt ljus, det blir snarare gult eller rött.

 

Färgtemperatur anges ofta i måttenheten Kelvin. Glödlampsljus motsvarar ungefär 2 700 grader Kelvin, stearinljuset runt 1 900 och solljuset mitt på dagen tronar med ungefär 5 500 grader Kelvin.

 

 

Bilder: AÖ

 

Fortsättning följer…


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0