Allt är upplyst

belysning

 

Färg, form, design och inredning kan vara hur intressant som helst. Men utan ljus är det, för de flesta av oss, ganska meningslöst. Hur vi uppfattar föremål och rumslighet är till stor del helt beroende av ljus. Hur kommer det sig då att belysning oftast hamnar sist på listan när vi möblerar våra hem?

 

I hemmet samarbetar det naturliga ljuset med det artificiella. När vi inreder våra hem vill vi att det ska vara välkomnande, praktiskt och funktionellt. Varför är ljussättningen så ofta underskattad? Belysning är mer än en glödlampa, och det är bara din fantasi som sätter gränserna för vad du kan åstadkomma! Med tanke på allt ljuset har att erbjuda är det dags att se på det hela med nytt ljus!

 

Det naturliga ljuset är en av de grundläggande förutsättningarna för liv. Vi njuter av dagsljusets variationer, när det förändras under dagen, med vädret och med årstiderna. Vi ser variationer i skuggor och färgnyanser. Ibland kan ljuset vara besvärande intensivt, ibland är det dämpat och tyngande. Vi försöker ta med oss det naturliga ljuset med oss in i våra hem, detta är för många utgångspunkten för det konstgjorda ljus vi möblerar med.

 

 

zaha hadid london 2007

 

En juste ljussättning kan vara dramatisk, spännade och få mig att tända till ordentligt. Men ofta blir jag bara trött. Varför är så många hem (och kontor) fortfarande så sparsamt möblerade med ljus? En plafond med en 60 wattslampa i taket och en liten ostadig lampa på fönsterbrädan, ett otäckt starkt lysrör i köket och en globlampa på toaletten. Oftast är det allt. Det räcker så, verkar folk tänka. Ofta beror det på att folk är sorgligt oupplysta när det gäller ljussättning.

 

I ett ljus samverkar det naturliga ljuset med det konstgjorda. Tillsammans bildar de olika ”ljuskällorna” en helhet, från morgon till kväll. Det är hög tid att ställa dig själv några frågor. Hur faller det naturliga ljuset in i rummet? Hur samverkar din belysning med detta? Ta dig tid och betrakta helheten!

 

 

Bilder: AÖ

 

Fortsättning på den här "belysningsskolan" följer….


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0