Lyft blicken Göteborg!

luftballong

 

Vad är det som gör göteborgare så sega? Så skeptiska för förändring? Något är det i alla fall – stolthet eller dumhet – när högtflygande idéer faller platt till marken.


De e la, änna då va…

Nya arenan efter att Gamla Ullevi revs döptes till... Gamla Ullevi. Vad var det för fel på, säg… Gunnar Gren Arena?

Pariserhjulet som Göran Johansson ville ha nere vid Operan vållade debatt och hamnade i en sirapsseg motvalls långbänk. När jag var nere i Malmö förra veckan läste jag att det skulle bli ett hjul på Stora Torget. Det tog Malmö, staden som aldrig säger nej, lite drygt en månad från tanke till handling.

Älvstrandsplanerna kommer väl bara att bli en tummetott? Politikernas blickar riktas istället på Gårdas unika landshövdingehus. Dessa vill man minsann riva för att ge plats åt… ett parkeringshus? Bilismen ska alltså fortsatt premieras? Märkligt men helt i linje med den sorgligt oprioriterade, urusla kollektivtrafiken…


Goa gubbar?

När det gäller arkitektur är göteborgaren feg, åtminstone i sin egen hemstad. Det mest ”spektakulära” som byggts på senare tid är Hotel Avalon, inget märkvärdigt bygge om det inte vore för den utskjutande glasbassängen på taket. Annars byggs det mesta i konservativ anda, det ska ju passa in. De Göteborgsbaserade arkitekter som sticker ut gör det på annan ort.

 

Nya strandbaden, Falsterbo

Källgren/Kaminskys Strandbaden i Falsterbo

 

Landskronabadet

Gert Wingårdhs Citadellbadet i Landskrona


Gött mös?

 

Vad händer då med Gasklockan i Tingstadsvass/Gullbergs kaj? Ingenting. Nu uppmanar jag göteborgarna att lyfta blicken, kolla till exempel på Stockholms förslag

Kulturen har sitt delvis självförvållade sisyfosarbete i Göteborg, i Malmö verkar det gå som en dans. Nu öppnar snart Moderna Museet i falafelns förlovade stad. Hur kunde även detta tillfälle gå förbi vår västsvenska metropol?

Jag redan föreslagit att valven utanpå Göteborgs konstmuseum borde glasas in, men politikens och de ansvarigas tystnad är talande.

Visst finns det anledning till att tänka efter före och att inte förbehållslöst förinta historiska miljöer, men någon nyordning får det faktiskt lov att vara i Lilla London.

 

Bilder: AÖ

...liten uppdatering: Sent ska staden vakna, nu verkar det äntligen klart att Göteborg ska få det som de avsevärt mycket kvickare Malmöborna redan fick i höstas ;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0